Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ομιλία Χρυσούλας Κοντογεωργάκη προέδρου της Φιλαρχαίου Εταιρίας Αλμυρού

Εμείς οι Αλμυριώτες νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια  ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ πρώιμη, έστω και  μικρή,  προσφορά, στην ανακάλυψη και προβολή του Αρχαίου Θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών.  Ο Νικόλαος Γιαννόπουλος, ένας από τους εμπνευσμένους ιδρυτές της Φιλαρχαίου  Εταιρείας και ιδρυτής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού (προς τιμήν του το Μουσείο ονομάσθηκε Γιαννοπούλειο), ήταν ο πρώτος, μετά τον W. Leake,  που εντόπισε το θέατρο στις περίφημες αρχαιολογικές του εκδρομές,  και κατέγραψε τις πληροφορίες του.  Μια πρώτη σύντομη αναφορά στο άγνωστο έως τότε θέατρο, κάνει στο έργο του Φθιωτικά, το 1887,  «..ο Άγγλος συνταγματάρχης και περιηγητής William Leake παρετήρησε προ χρόνων, το 1835,  λείψανα θεάτρου εξαφανισθέντα έκτοτε…».
Το 1899, όμως,  δημοσιεύει στο 1ο ΔΕΛΤΙΟΝ  έκθεση αρχαιολογικής εκδρομής  με μέλη της Φιλαρχαίου,  στις Φθιώτιδες Θήβες και αναφέρει: «… εντός του περιβόλου των τειχών ανεκαλύψαμεν ίχνη θεάτρου κυκλοτερούς βλέποντος προς Ανατολάς. Παρά τω θεάτρω ρέει και ορεινός ρύαξ προς τω τείχει της πόλεως…»
Το 1901  επίσης  στο 5ον τεύχος του Δελτίου,  μας ενημερώνει πως ο έφορος αρχαιοτήτων Βαλέριος  Στάης επισκέφθηκε με τα μέλη της Φιλαρχαίου «.. τα ερείπια των Φθιωτίδων Θηβών και επιβεβαίωσε την ύπαρξιν  θεάτρου,    ού  μνεία γίνεται εν τω Α΄ Τεύχει  του Δελτίου της Όθρυος ...».
Η δε σύγχρονη Φιλάρχαιος, εκτιμώντας εγκαίρως την τεράστια σημασία του μνημείου, κατ΄ επανάληψιν έχει δημοσιεύσει μελέτες αρχαιολόγων, ιστορικών και ερευνητών, που αναφέρονται στο Αρχαίο θέατρο Μικροθηβών.
Το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών  είναι ένα ξεχωριστό, το κορυφαίο ίσως πολιτιστικό μνημείο της περιοχής του Αλμυρού, της περιοχής δηλαδή που στην αρχαιότητα ανεφέρετο ως Αχαΐα – Φθιώτις. Το Αρχαίο  Θέατρο των Φθ. Θηβών, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελέσει έναν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο, ένα αρχαιολογικό και πολιτιστικό πολύπτυχο  με όλους τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής μας, όπως για παράδειγμα με την Πύρασο, με την αρχαία Άλο, με τη Φυλάκη,  με τα Ζερέλια    κλπ.
                                                                                                       
Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016



!-- Facebook Like+Send script Start -->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις